Οι ελληνικές πόλεις που είναι ανάμεσα στις πιο θορυβώδεις της Ευρώπης

Η ηχορύπανση είναι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο δεύτερος πιο σημαντικός παράγοντας, μετά βέβαια και την ατμοσφαιρική ρύπανση, που μειώνει αισθητά το προσδόκιμο της ζωής των πολιτών.

Όπως είναι εξάλλου γνωστό η Ελλάδα και δη τα αστικά της κέντρα, για όσους ζουν σε αυτά, αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα με την ηχορύπανση. Κίνηση, κόρνες, οι ήχοι από σειρήνες είναι οι πιο συχνοί ήχοι που μπορούν να ακούσουν οι πολίτες και να εκνευριστούν.

Μάλιστα, πέντε από αυτές, σύμφωνα με την ΕΡΤ, και πιο συγκεκριμένα η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, το Ηράκλειο και η Λαμία «κατάφεραν» και μπήκαν στη λίστα με τις πιο θορυβώδεις στην Ευρώπη. Ενδεικτικά στην Αθήνα, όπου και ζει το μεγαλύτερο ποσοστό της χώρας, το 60% του πληθυσμού εκτίθεται ημερησίως, κατά μέσο όρο, σε ήχους άνω των 75 dB που είναι το όριο της «θορυβώδους κατάστασης».

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η καθημερινή και μακροχρόνια έκθεση στον θόρυβο είναι υπεύθυνη για την πρόκληση σοβαρών θεμάτων υγείας, όπως τα ισχαιμικά επεισόδια, τα εμφράγματα, οι κρίσεις υπέρτασης, ακόμη και… για τον καρκίνο.

Σχετικά